3D

poniedziałek, 10 marca 2014

Kwadrat kwadratowi nierówny

Dzisiaj tort, całkiem spory, ponad 7 kilo. Dolne piętro 28x28 cm, górne 20x20 cm. Kwiaty wykonane z przepisu na domowa masę florystyczną. Przepis z bloga http://monikascakes.blogspot.com
Masa florystyczna-domowa Flowerpaste Nie tak doskonała jak ta z fabryki,lecz zapewne pomocna dla wielu z was. Konieczny i niezbędny do zrobienia jej-dobry mikser z metalową misą-samoczynny. Składniki na 500g: 500g cukru pudru 15ml(1łyżka)gumy tragakantowej 25ml zimnej wody 10ml żelatyny 10ml glukozy 15ml białego tłuszczu roślinnego(shortening,Trex) 1 białko ze średniej wielkości jajka Przesypać cukier i gumę tragakantową do wysmarowanej tłuszczem roślinnym misy(zapobiega przywieraniu). Żelatynę rozpuścić w wodzie tak samo jak w lukrze plastycznym. Po rozpuszczeniu się żelatyny dodać do niej glukozę i białko i wymieszać dobrze do połączenia się składników. Dodać miksturę do cukru pudru w misie i zacząć mieszanie ustawiając pracę miksera na najniższy obrót. Kiedy składniki się połączą,można dodać w tym momencie barwnika. Ustawić mikser na najwyższy obrót do czasu aż masa zrobi się biała i gładka. Natłuścić dłonie tłuszczem roślinnym i wyjąć masę z misy. Uklepać w dłoniach,i włożyć do woreczka szczelnie zamykając. Pozostawić aby 'dojrzała' na 12 godzin. Masa florystyczna wysycha dość szybko,więc odcinajcie po kawałku potrzebnym do wykonania projektu.
Dla mnie fantastyczny przepis. Róże wykonane z tej masy sa lekkie i łatwo się formują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz