Dolne piętro 23 cm średnicy, wysokość 12 cm, górne piętro 15 cm średnicy wysokość 9cm.
Czekoladowo - czekoladowy z białą czekoladą, pomarańczą i gruszkami.
Tort obkładany Masą cukrowa jest troszkę cięższy od tortu śmietanowego.
Pod masę stosuje się tak zwany tynk, który ma na celu utrzymanie formy tortu, odizolowanie kremu od macy cukrowej. U mnie za tynk robi czekolada gorzka rozpuszczona w śmietanie.
Otynkowanie tortu zajmuje sporo czasu, zwłaszcza jak kapryśna czekolada nie chce współpracować, a pion za nic nie chce być pionem.
Tak wygląda tort pokryty czekolada( zdjęcie 20cm średnicy tort)
W tym torcie na dolne piętro ( 4kg)
zużyłam 4 czekolady i 200 ml śmietany36%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz