Całkiem nowe wyzwanie, torcik ombre.
Wysokość 13 cm, średnica 15.
Ombre to modny trend w dekorowaniu tortów. Zawartość cukru w kremie maślanym jest porównywalna z ilościa cukru zawartego w masie cukrowej. W tym torciku 300g masła od łaciatej krówki i prawie 500g cukru pudru daje razem 800g.
Pokrywając taki tort masą cukrową potrzebuję 300g gorzkiej czekolady i 150 g smietany oraz 300- 400g masy cukrowej. Dużo zależy od tego czy "surowy" tort jest prosty, czy trzeba szukać pionu.
3D
▼
czwartek, 26 lutego 2015
wiele gatunków róż
W tym tygodniu robiłam róże.
Jedne, te kremowe, znane wszystkim :-) i drugie, koralowe, wykonane troszkę inna techniką.
niedziela, 22 lutego 2015
Minimalny powiew wiosny
Tort pokryty ganache czekoladowym.
Średnica 20 cm, wysokość 9 cm
Kwiat luźna odmiana peonii.
Kolor kwiatu: 4 części sky blue, 1 część zieleń liści
Zawsze mialam problem z okresleniem, czy taki kolor to do grupy kolorów niebieskich, czy zielonych. Chyba do niebieskich skoro z 4 części niebieskiego do jednej zielonej, ale wyglada na bardziej zielony niż niebieski.niedziela, 15 lutego 2015
Pole dance
Taniec na rurze do pole dance w masie cukrowej to istne szaleństwo i to wszystko w tajemnicy, bo to urodzinowa niespodzianka, ciekawe jaka będzie mina 22 leniej jubilatki.
Paddington w niebieskiej kurteczce, tak z ciekawości zagląda.
misiek z chrupki ryżowej
Paddington w niebieskiej kurteczce, tak z ciekawości zagląda.
misiek z chrupki ryżowej
niedziela, 1 lutego 2015
Różowy piętrowy
W ten weekend wszystkie torty wychodziły 2,5 kilo na sztukę. Każdy inny, a waga ta sama, ten co miał mieć 2 i ten z założenia 3 kilogramowy, wszystkie 2,5 widać siła wyższa:-)