3D

czwartek, 26 lutego 2015

Ombre

Całkiem nowe wyzwanie, torcik ombre.
Wysokość 13 cm, średnica 15.

     Ombre to modny trend w dekorowaniu tortów. Zawartość cukru w kremie maślanym jest porównywalna z ilościa cukru zawartego w  masie cukrowej. W tym torciku 300g masła od łaciatej krówki i prawie 500g cukru pudru  daje razem 800g.
      Pokrywając taki tort masą cukrową potrzebuję 300g  gorzkiej czekolady i 150 g smietany oraz 300- 400g masy cukrowej. Dużo zależy  od tego czy "surowy" tort jest prosty, czy trzeba szukać pionu.






wiele gatunków róż

W tym tygodniu  robiłam róże. 
Jedne, te kremowe, znane wszystkim :-) i drugie, koralowe, wykonane troszkę  inna techniką.


niedziela, 22 lutego 2015

Minimalny powiew wiosny

Tort pokryty ganache czekoladowym.
Średnica 20 cm, wysokość 9 cm
Kwiat luźna odmiana peonii.
Kolor kwiatu: 4 części  sky blue, 1 część zieleń liści
Zawsze mialam problem z okresleniem, czy taki kolor to do grupy kolorów niebieskich, czy zielonych. Chyba do niebieskich skoro z 4 części niebieskiego do jednej zielonej, ale wyglada na bardziej zielony niż niebieski.


niedziela, 15 lutego 2015

Pole dance

Taniec na rurze do pole dance w masie cukrowej to istne szaleństwo i to wszystko w tajemnicy, bo to urodzinowa niespodzianka, ciekawe jaka będzie mina 22 leniej jubilatki.
Paddington w niebieskiej kurteczce, tak z ciekawości zagląda.


  misiek z chrupki ryżowej



Piesek i jego pan

kanapa z chrupki ryżowej
Piesek rasy Pinterest :-)







niedziela, 1 lutego 2015

Różowy piętrowy

W ten weekend wszystkie torty wychodziły 2,5 kilo na sztukę. Każdy inny, a waga ta sama, ten co miał mieć 2 i ten z założenia 3 kilogramowy, wszystkie 2,5 widać siła wyższa:-)